Născut în 1961, la Tunis, cu studii de istorie și filozofie, preocupat de ezoterism, Nicolas Bonnal este autorul cîtorva incitante eseuri, cum ar fi: Mitterrand, marele inițiat, Tolkien: universurile unui magician, Misterele lui Stanley Kubrick, Cavalerii hiperboreeni și Graalul.
În Dostoievski și modernitatea europeană (în curs de apariție la Editura Sens), Bonnal pornește de la ideea că marele scriitor rus a fost și un mare vizionar, care anticipează, cu o clarviziune aproape neverosimilă, lumea occidentală de astăzi, cu mentalitățile și comportamentale ei specifice.
Iar în abordarea sa eseistul pornește de la o povestire mai puțin cunoscută și mai puțin apreciată a lui Dostoievski, Crocodilul, considerată în general o satiră la adresa ideilor socialiste și a lui Cernîșevski, pe care unii comentatori l-au identificat cu protagonistul povestirii. În altă ordine de idei, Crocodilul e o narațiune absurdă, în care se resimte influența lui Gogol (cel din Nasul și Mantaua); ea se dezvoltă pe alte coordonate decît marile romane dostoievskiene și rămîne oarecum „atipică“ în ansamblul creației scriitorului. La solicitarea soției sale, slujbașul Ivan Matveici face o vizită într-o menajerie, unde era expus un crocodil. Cei doi sînt însoțiți de un prieten de familie care își asumă rolul de narator. Apoi evenimentele se precipită: Ivan este înghițit de reptilă și, odată ajuns în pîntecele acesteia, își afirmă veleitățile de guru al umanității, pentru ca în final (sau cel puțin într-una dintre cele două variante posibile de final) crocodilul să fie, la rîndul său, devorat de un „gastronom“ în căutare de delicatese. Iar Nicolas Bonnal consideră că această povestire oferă o cheie de înțelegere a operei lui Dostoievski. Ea „este o parabolă liberă în care fantasticul se întrețese cu comicul și care tratează un ansamblu de probleme istorice și mai ales economice. S-ar putea spune chiar că povestirea lui Dostoievski este unul dintre primele texte care îi sucesc gîtul economiei politice, acestei – așa cum s-a spus – «negări desăvîrșite a omului». Și că-l regăsim în ea pe Kafka, o parte din Maupassant, tonul batjocoritor al presei subversive și toate opțiunile autodistructive ale literaturii moderne. Căci, lăsîndu-și devorat, în finalul textului său, crocodilul, Dostoievski ne aruncă într-un haos distructiv și într-o destrucție creatoare dintre cele mai fascinante“.
În opinia lui Bonnal, scriitorul rus anticipează așadar nu doar lumea și omul actual, ci și o parte însemnată a literaturii europene moderne, cu procedeele și mijloacele sale specifice, de la Maupassant și Zola, pînă la Kafka și Eugène Ionesco. Astfel, în Crocodilul naratorul își pierde prestanța și autoritatea pe care i-o conferise romanul balzacian, e departe de a mai fi omniscient și omnipotent, transformîndu-se într-un fel de om „bun la toate“ al personajului său. Iar în final, discursul lui se întrerupe brusc: „Este aporetic, nu vine cu un deznodămînt, cu o concluzie care să-i dea satisfacție cititorului. Rămîne deschis, ca și cum s-ar simți nedemn să povestească mai departe. Și frizează încă o dată ridicolul, dar un ridicol vag, un ridicol imprecis. Iar aici povestirea se apropie din nou de suprarealism. Sîntem în vecinătatea Însemnărilor unui nebun ale lui Gogol. Doar că acestea sînt mai degrabă însemnările unui amic de familie“.
Dar nu doar naratorul își pierde prestanța: personajele se comportă la rîndul lor ca niște marionete, sînt mai mult măști comice decît oameni în carne și oase. Căci ele reprezintă ipostaze ale omului „masificat“ al lumii actuale și sînt goale pe dinăuntru, asemenea crocodilului, iar această goliciune interioară le condamnă la un veșnic infantilism. Despre Elena Ivanovna, soția protagonistului, Bonnal scrie de exemplu „că este mai puțin o creație a lui Dumnezeu și mai mult a societății moderne. Este o pariziană pentru că are toate defectele parizienelor sau ale «femeii moderne» sau ale consumatoarei de emoții, senzații și produse sofisticate. Ea vrea să se bucure, să consume, să-și înșele bărbatul. Place bărbaților și caută să placă. Este un animal de salon. E făcută să fie animatoarea unei serate. Dar comportamentul ei rămîne infantil, iar viața ei sexuală pare a se reduce la… ciupituri («Stați să vă ciupesc pentru că ați plecat. Mă pricep să ciupesc foarte bine.»)“.